Politica

Liberal sau conservator?

In multe tari ale lumii, rivalitatea politica la varf  este intre partidele liberale si cele conservatoare. Indiferent ce denumiri au ele, specifice fiecarei tari in parte. In esenta, un partid liberal este deschis spre noi pasi in orice directie care poate fi profitabila. De aceea membri partidelor liberale sunt de obicei mari industriasi, bancheri, oameni de afaceri din varii domenii de activitate. Ei isi asuma riscuri mai mari in investitii si tranzactii, iar in politica incurajeaza mediul de afaceri. Ori se stie foarte bine ca orice afacere este un risc asumat.

In antiteza, partidele conservatoare promoveaza valorile trecutului, in ideea ca ce e bun nu trebuie schimbat. Iar de la inaintasii care au demonstrat lucruri bune, acestea trebuiesc pe cat posibil copiate si aplicate. Riscurile din investitii si alte afaceri trebuiesc reduse pe cat posibil la minimum. Probabil nu veti intalni prea multi conservatori convinsi, in cazinouri sau jucand la bursa.

Aceste doua moduri de a gandi, le gasim si la oamenii obisnuiti. Unii iubesc riscul si provocarile de orice natura. Sunt mai aventurosi, prefera excursiile prin munti sau in locuri excentrice si sunt mereu gata sa incerce lucruri noi. Acestia de obicei isi schimba mai des locul de munca, fiind vesnic in cautarea unor noi provocari profesionale. Fara acest tip de gandire, civilizatia umana nu ar fi progresat la fel de repede. In schimb, oamenii cu fire conservatoare, sunt oameni mai calmi care nu ar incerca nimic nou, decat daca lucrul este super verificat. Ei nu prea investesc, nu joaca la pariuri sau la loto si sunt cei mai statornici angajati. Nu trebuie sa neglijam aportul de echilibru pe care acest gen de oameni il aduc in societate.

Eu personal sunt mai liberal din fire. Si mai curios, as putea spune. Dar am un bun prieten care este echibrul personificat. Daca alegea cariera politica, ajungea sigur sa infiinteze Partidul Conservator din Romania, asta pentru ca tot nu avem asa ceva. Dar de unde atata echilibru in politica romaneasca? Are un job destul de obositor, dar evident nu cracneste si nu l-ar schimba pentru nimic in lume. Asta nu inseamna ca nu il vad de multe ori obosit, chiar nervos, lucru care se pare ca ii dauneaza si in relatia de cuplu de acasa.

 

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *