Sarbatori de Craciun

Acusi vine si Craciunul

Am ajuns iata si in acest an aproape de luna Sarbatorilor. Nu ca nu ar fi in toate lunile anului, dar sarbatorile de iarna au fost mereu ceva special, atat pentru romani, cat si pentru ceilalti crestini. In aceasta perioada apare si zapada, spre marea bucurie a copiilor si a amatorilor de drumetii la munte sau a schiorilor. Dupa datina straveche, care in ciuda schimbarilor din ultimul secol nu a fost data uitarii, intre 6 decembrie, adica de la Sf.Niculae, pana pe 7 ianuarie de Sf.Ion, nu prea se misca nimic, in special la tara.

Mai intai vine Mos Niculae cu daruri, mai ales pentru cei care au fost cuminti. Apoi este o goana a tuturor prin magazine dupa cadouri, dar si in scop de aprovizionare cu de-ale gurii, de parca ar incepe marea foamete. Cu o saptamana inainte de Craciun, se taie porcul, cu tot ce deriva de aici. Bineinteles alta goana, dupa bradul de Craciun si toate cele cu care trebuie impodobit. In aceasta perioada apar si colindatorii care ne fac si mai frumoasa perioada Sarbatorilor. Sarbatori de Craciun

In ziua de Craciun, gasim alte daruri sub brad, motiv pentru care copii fac tot posibilul sa se trezeasca cat mai devreme. Asta daca nu cumva au adormit foarte tarziu, incercand sa ramana treji in speranta de a-l vedea pe Mos Craciun cand vine cu sacul lui fara fund. De la Craciun la Revelion, este o perioada de liniste, intrerupta doar de vizite la rude sau prieteni. Doar pentru femei e o perioada foarte grea, pentru ca nu se pot hotari cu ce sa se imbrace in noaptea de Revelion si asta evident e o mare dilema pentru ele.

Desigur, totul depinde de context. Revelionul poate fi facut acasa, caz in care vom avea multi invitati. Sau putem fi noi invitati la vreo ruda sau prieten. Asta se intampla in general la tara, dar la oras lucrurile stau cu totul altfel. Majoritatea romanilor din orase, petrec Revelionul la restaurante, unde atmosfera e din cele mai exuberante, si in plus nu trebuie sa faci nimic decat sa te distrezi. In rest esti servit mai mult sau mai putin ca la carte. Foarte multi tineri petrec in noaptea dintre ani in aer liber, cu sticlele de sampanie in mana, participand la spectacolele organizate in marile piete ale oraselor. Pe scenele de aici, fac spectacol o serie de cantareti, trupe de muzica, de dans, momente de magie sau comice.

Dupa cuvenita recuperare din zilele de odihna oficiale, pana sa ne dezmeticim bine, vine si sarbatoarea de Sf. Ion, cand un mare numar de oameni isi sarbatoresc onomastica. De-abia dupa 7 ianuarie, ne trezim la cruda realitate si constatam ca trebuie sa mergem la serviciu.

Aceasta perioada de o luna, are niste caracteristici aparte. Una este abandonarea oricarei cure de slabire si consumul in nestire a produselor in special din carne de porc. O alta caracteristica este formarea reflexului de a sta cam tot timpul cu mana pe pahar. Care evident se umple si se goleste foarte des.

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *