Extraordinarele povesti pentru copii

Povestile pentru copii sunt extraordinare – au un rol deosebit in dezvoltarea imaginatiei si a limbajului celor mici, iar unii psihopedagogi ar adauga ca au si un rol terapeutic. Daca vreti sa va aduceti aminte de cateva asemenea povesti pentru copii, accesati aceasta librarie online.

Am citit recent un articol pe aceasta tema, si anume rolul povestilor in dezvoltarea copiilor si am ramas cu o idee interesanta. Articolul spunea ca cel mai mare castig al copiilor care citesc sau li se citeste povesti este faptul ca se pot identifica cu personajele prezentate. Astfel, copilul poate fi oricine isi doreste si poate experimenta roluri diverse: de parinte, erou, intelept, dar si de zmeu, vrajitoare sau dragon. Mi s-a parut foarte interesant faptul ca autorul articolului nu a exclus posibilitatea ca acesti copii sa se identifice cu personajele negative din povesti – ci chiar a transformat ipoteza intr-una pozitiva.

Precum autorul articolului, consider ca un copil are numai lucruri bune de invatat prin lectura. Citind, sau citindu-i-se, copilul se identifica ori cu eroul care face doar fapte bune si astfel ii creste stima de sine, ori cu dusmanul. Cand copilul isi gaseste trasaturi in comun cu dusmanul nu se intampla nimic rau; pana la sfarsitul povestii raul dispare iar copilul se vindeca. Daca de exemplu copilul are in comun cu dusmanul sentimentul de laudarosenie si lipsa de modestie, la sfarsitul povestii va realiza ca acestea nu sunt lucruri de apreciat.

Exista o intreaga teorie a basmului unde se discuta despre rolul terapeutic al acestuia in viata copiilor. Teorie enuntata de Sheldon Cashdan in cartea “Vrajitoarea trebuie sa moara” si o recmand tuturor parintilor si educatorilor. Dupa ce veti lectura aceasta psihologie, va garantez ca nu veti mai cenzura unele basme cand le lecturati copiilor – scenele sangeroase au rolul lor!

Gasiti cartea de care va vorbeam aici, si tot in aceasta librarie online gasiti si numeroase carti de povesti pentru copii. Spor la lectura!

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *