Exista o diferenta dintre cadastru si intabulare?

Daca luam in considerare definitia din dictionarul explicativ al limbii romana (DEX), cadastrul este “totalitatea lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare, cu toate caracteristicile lor”. Acestea fiind spuse, cadastrul se ocupa cu masurarea, descrierea, identificarea si inregistrarea imobilelor de orice fel in documentele cadastrale si realizeaza reprezentarea acestora in planuri si harti cadastrale. In acest mod se poate mentine o evidenta clasa a tuturor proprietatilor si a proprietarilor de drept a acestora. Asadar, prin cadastru se urmaresc aceste aspecte:

  • pozitia exacta de amplasare a unui teren sau a unei constructii sau a unui imobil; se descrie o proprietate in ceea ce priveste compartimentarea si compunerea acesteia; in cazul unui apartament spre exemplu se iau in considerare: dimensiunile, suprafata utila,suprafata totala,cota teren indiviz, compunere apartament cu numar camere, bucatarie, camara, debara, vestibul, sas, balcoane, etc)
  • ajuta la inregistrarea corespunzatoare a dreptului de proprietate si mentine evidentele.
  • contribuie in mod activ la stabilirea taxelor si impozitelor.

Secundar, cadastrul mai aduce alte beneficii de interes national, cum ar fi pentru proiectele care au in vedere protectia mediului inconjurator, conform www.firmecadastru.net. Spre exemplu, cadastrul ajuta in mod semnificativ la amenajarea, exploatarea si cunoastrea situatiei nationale a padurilor, dar si in alte sectoare importante ale economiei, cum ar fi fondurile forestiere, drumurile sau apele.

Procesul de intabulare in schimb reprezinta inscrierea propriu-zisa in Cartea Funciara a dreptului de proprietate a unei persoane. Atunci cand intabularea lipseste, inseamna ca ca un imobil nu are setul actelor de proprietate complete. In acest caz, imobilul nu va putea fi instrainat sau nu poate fi folosit pentru alte operatiuni, cum ar fi ipotecarea.

De fiecare data cand se realizeaza o operatiune noua in cea ce priveste dreptul de proprietate al unui imobil, Cartea Funciara din Cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara va emite o noua intabulare cu actuala situatie a imobilului. Spre exemplu, atunci cand imobilul este in litigiu solicitantul are dreptul de a inscrie in Cartea Funciara litigiul. In acest fel, imobilul nu va mai putea sa fie obiectul unei vanzari sau orice alte operatiuni imobiliare, doar daca cumparatorul accepta si transferul litigiului in cauza impreuna cu proprietatea.

Pentru a putea realiza intabularea unui imobil este obligatorie existenta documentatiei cadastrale. Aceasta este realizata de catre un inginer cadastral sau o firma de cadastru sector 4 specializata si autorizata in domeniu.
Actele principale de proprietate ale oricarui imobil sunt:

  • actul de dobandire al imobilului;
  • cadastrul;
  • intabulare.

Nu in ultimul rand, mai este esential sa stii ca atunci cand ai in vedere sa vinzi sau sa cumperi o proprietate sau un teren sau daca vrei sa faci o donatie sau un schimb, nu poti face nici una dintre aceste operatiuni fara a avea cadastrul si intabularea realizate. Aceeasi situatie se aplica si in cazul in care se ipotecheaza proprietatea pentru un credit. Existenta unui extras denota faptul ca s-a realizat intabularea, iar procesul de intabulare se face prin documentatia cadastrala.

Conform Legii 7/1996 republicata cadastrul si cartea funciara formeaza un sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica, de importanta nationala, a tuturor imobilelor de pe intregul teritoriu al tarii

Chiar daca la prima vedere operatiunile principale efectuate sunt cele de cadastru, atunci cand nu exista documente juridice, operatiunile nu vor deveni definitive. Este necesara intabularea in Cartea Funciara inainte de toate si nu se poate realiza nici o operatiune atat timp cat nu treci prin acest proces.

Acestea fiind spuse, trebuie sa urmaresti de fiecare data ca documentatia cadastrala sa ajunga sa fie intabulata in Cartea Funciara, pe baza actelor juridice.

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *