Certificatul energetic, numit si certificat de performanta energetica, este unul dintre actele obligatorii pentru a se putea vinde, cumpara sau inchiria o cladire, respectandu-se toate reglementarile in vigoare.
Fara acest document este imposibila semnarea unui contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere in cazul multor cladiri si unitati de cladiri: blocuri de locuinte, hoteluri si restaurante, spitale, cladiri de invatamant etc., exceptie facand cladirile de ordin religios, cladirile provizorii folosite maximum 2 ani, monumente etc.
Printre cladirile si unitatile de cladiri care au nevoie de elaborare certificat energetic Slobozia se numara si cele care sunt in proprietatea sau administrarea autoritatilor sau institutiilor de ordin public.
Care este procesul de eliberare a certificatului de performanta energetica?
Acest document, care are in vedere acumularea valorilor calculate ale consumului de energie, se elaboreaza la cererea proprietarului cladirii. Certificatul este eliberat de auditorul energetic si are o valabilitate de 10 ani.
De la aceasta regula fac exceptie proprietarii care fac renovari majore si, din cauza acestora, valorile calculate ale consumului de energie nu sunt inregistrate in conformitate cu realitatea. Asa ca certificatul trebuie sa fie eliberat ulterior, cand lucrarile de renovare sunt gata.
Este necesar ca datele furnizate in certificatul de performanta energetica sa fie afisate intr-un loc cat mai usor de vazut in cazul cladirilor care se afla in proprietatea sau administrarea autoritatilor de ordin public. De asemenea, acest certificat trebuie sa fie afisat in mod clar si de cladirile publice sau cele care sunt frecventate de public.
Scopul acestui afisaj este de a arata vizitatorilor care este nivelul de consum energetic pentru a fi informati in legatura cu acest aspect. Insa, mai are si scopul de a indemna administratorii sau proprietarii cladirilor sa foloseasca toate procedurile de reducere si economisire a consumului de energie recomandate in document, personalizate pentru cladirea sau unitatea respectiva de cladiri.
Importanta procedurilor de reducere a consumului de energie mentionate in certificat
Detinatorii cladirilor de ordin public sunt nevoiti sa respecte sugestiile mentionate in certificat cat inca este in perioada de valabilitate, care au rolul de a reduce semnificativ consumul de energie inregistrat pentru cladirea respectiva.
Sugestiile introduse in actul de performanta energetica au in vedere auditul energetic al cladirii sau al unitatii de cladiri, analiza tehnica si structurala a acesteia, actionarea in conformitate reglementarile tehnice in vigoare, concluzioneaza situl www.aepmr.ro.
Modalitati de finantare a procedurii sugerate in certificat
In ceea ce priveste finantarea procedurii sugerate in certificat, sunt doua modalitati de a face acest lucru:
- prin bugetul propriu provenit de la autoritatea administratiei publice;
- prin fonduri de la Uniunea Europeana.
Fondurile Uniunii Europene se pot folosi in functie de respectarea tuturor conditiilor impuse la nivel legal.
Scopul tuturor procedurilor cuprinse in certificatul de performanta energetica este de a reduce semnificativ consumul de energie pentru cladirea sau unitatea de cladire respectiva. Asa ca, daca sunt puse in aplicare, se va observa o imbunatatire clara a performantei energetice, dar si o economisire a energiei.
In plus, certificatul cuprinde si valoarea estimativa de economisire a energiei de care poate beneficia proprietarul sau administratorul daca pune in aplicare precedurile sugerate. De asemenea, se mai mentioneaza si modalitatea prin care se pot obtine informatii utile in legatura cu diverse subiecte, cum ar fi gradul de rentabilitate care se atinge in momentul in care se aplica masurile sugerate in document.