Urmatorii factori pe care ii vom enumera in cadrul acestui articol pot sa influenteze cursul valutar. Fluctuatiile care au loc in timp vor genera diferente de curs valutar, care pentru unii vor fi favorabile, iar pentru altii nefavorabile.
-> Stabilitatea politica
Stabilitatea politica este un factor esential pentru bunul mers al economiei. In functie de performantele economice ale unui stat, moneda nationala se va aprecia sau se va deprecia. Atunci cand o economie este stabil din punct de vedere economic, nivelul de incredere in valuta acelei tari creste. In cazul statelor in care exista instabilitate politica, va exista incertitudine ceea ce va produce efecte negative asupra economiei si va deprecia valuta in cauza.
-> Nivelul inflatiei
Inflatia reprezinta un alt factor cu un impact semnificativ asupra valorii unei monede. Atunci cand nivelul infletiei este scazut, puterea de cumparare este mult mai mare in comparatie cu alte valute. In schimb, daca rata inflatiei este in crestere, puterea de cumparare scade vertiginos, iar diferentele de curs raportat la monede stabile devin tot mai mari. In final, se produce o instabilitate economica care scade increderea in acea moneda si valoarea ei se depreciaza puternic, precizeaza www.schimbvalutar.net.
-> Preturile de export
Preturile de export joaca un rol important in fluctuatia valorii unei monede. Desigur, in primul rand nivelul exporturilor trebuie sa fie unul ridicat si stabil. Cu cat preturile de export sunt mai mari decat cele de import, inseamna ca statul a reusit sa imbunatateasca conditiile comerciale.
Acest lucru se traduce prin cresterea volumului de exporturi nationale si a incasarilor realizate. Cu cat veniturile din export sunt mai mari, cu atat cererea pentru moneda nationala va creste, iar valuta in cauza se va aprecia. Daca exporturile scad insa, moneda nationala se va deprecia.
-> Piata bursiera
Speculatiile de pe piata bursiera influenteaza in mod semnificativ fluctuatiile de curs valutar. O mare parte din tranzactiile realizate cu o valuta au loc ca urmare a tranzactiilor de pe bursa. Daca o valuta se depreciaza datorita unor motive politice sau economice, traderii vor urma sa profite de pe urma acestui eveniment si vor duce pretul valutei si mai jos. De cealalta parte, cand exista un trend ascenent, traderii vor pompa valoarea monedei pentru a creste profitul realizat.
-> Rata dobanzii
Banca centrala a unei tari modifica periodic rata dobanzii de referinta in cadrul politicilor monetare, in special in incercarea de a stavili inflatia. Aceste modificari influenteaza in mod semnificativ evolutia cursului valutar si au loc impreuna cu alte masuri menite sa nu destabilizeze economia. Interventiile de ordin valutar, operatiunile din pietele financiare si emisiunea de mijloace monetare trebuie facuta cu foarte multa atentie.
Cursul oferit de o casa de schimb valutar Braila este puternic influentat de toti acesti factori pe care i-am amintit pana acum, si influenteaza fluctuatiile valorilor de schimb.
In Romania, in momentul de fata sunt in vigoare prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste legi prevad modul in care sunt evaluate elementele monetare in valuta sau in moneda proprie. Decontarea ulterioara in cazul tranzactiilor in mai multe valute se supune reglementarilor contabile.