Pastrati lucrurile simple
Daca sunteti ca majoritatea antreprenorilor, probabil aveti deja o idee si doriti sa o puneti in practica. Aveti totusi grija ca acel concept al dumneavoastra sa nu se transforme in ceva super complicat. Ati putea sfarsi cu un produs scump, elaborat, pe care nimeni nu va dori sa il cumpere.
Ca si proprietar al unui startup, incercati sa incepeti lucrurile la o scara mica si sa concentrati. Invatati cum sa va testati ideea de afacere. Creati un produs simplu, de calitate sau un serviciu. O idee buna de afaceri trebuie sa-si indeplineasca promisiunile fata de clienti si chiar sa le depaseasca asteptarile.
Renuntati la toate acele facilitati ce nu sunt neaparat necesare dar care va costa bani. Fiind o afacere mica nu veti avea nevoie de “clopotei si zorzoane” specifice marilor corporatii. Va va fi mult mai usor sa adaugati aceste lucruri pe masura ce afacerea dumneavoastra se dezvolta.
Calculati costurile
De indata ce incepeti sa va dezvoltati ideea de afaceri, estimati cat de mult va va costa aceasta. Va trebui sa luati in considerare fiecare cheltuiala necesara pentru lansarea si functionarea companiei. Cheltuielile de care va trebui sa tineti cont includ infiintarea firmei si sediul social, chiria, aprovizionarea, promovarea si multe altele.
Calculati un cost realist, cat mai documentat. Apoi luati acea suma si inmultiti-o cu patru. Serios, inmultiti-o cu 4! Veti intalni costuri suplimentare necesare afacerii la orice colt. Este mai bine sa exagerati si sa va pregatiti decat sa ramaneti fara bani atunci cand facturile incep sa apara.
Atunci cand calculati costurile necesare unei afaceri nu uitati sa luati in considerare bugetul personal. Calculati ce suma va este necesara pentru a trai, incluzand chiria, alimentele, benzina, asigurarea de sanatate, etc. Organizati aceste cheltuieli in ordinea importantei, incepand cu cele esentiale (ipoteca) si lasandu-le in coada listei pe cele ce pot fi taiate in cazul in care ramaneti fara bani (distractia).
De indata ce ati identificat toate aceste cheltuieli, creati un buget al afacerii. Pentru inceput probabil veti avea nevoie de o finantare externa, cum ar fi un mic credit pentru afaceri. Verificati toate optiunile ramase inainte de a va decide sa investiti fondurile proprii in startup-ul dumneavoastra.
Imaginati-va fara bani
Chiar fara niciun leu! Exista o probabilitate destul de mare ca acest lucru sa se intample. Am avut cateva astfel de afaceri care au esuat. Si am ajuns destul de aproape de faliment.
Lansarea unei idei de afaceri lipsita de succes este o realitate pentru multi antreprenori din Bacau. Mai mult de jumatate dintre afaceri esueaza in primii cinci ani de la infiintare. Cum va veti descurca fara niciun venit?
Este o idee buna sa veniti cu un plan pentru o astfel de situatie. S-ar putea sa aveti nevoie de o slujba temporara sau chiar sa locuiti cu parintii o perioada. S-ar putea sa trebuiasca sa renuntati la confortul cu care v-ati obisnuit. Imaginati-va cum va veti descurca daca planul dumneavoastra de afaceri esueaza.
Priviti-va sursele actuale de venit. Cat castigati de la locul dumneavoastra de munca? Cat ati rezista din economii daca v-ati decide sa renuntati? Ce lucruri neasteptate v-ar putea incurca planurile ( de exemplu daca masina vi s-ar defecta sau centrala termica ar ceda)? Pregatiti-va pentru toate situatiile ce ar putea aparea in cazul in care ideea de afaceri nu va functiona.
Castigati in timp ce construiti
Daca doriti sa porniti o mica afacere, nu renuntati inca la slujba dumneavoastra. Lansarea unui startup de succes este un adevarat proces. Construiti-va afacerea pe etape si treceti treptat de la gradul de angajat la cel de antreprenor.
Ca si proprietar al unei afaceri noi, va va trebui ceva timp pana ce veti pute obtine un venit constant. Pastrati-va programul de lucru obisnuit si lucrati la afacere dumneavoastra dupa serviciu pentru a putea castiga suficien – cel putin in primele etape. De indata ce obtineti un flux monetar suficient de la compania dumneavoastra va veti putea dedica acesteia in totalitate.