Ati cumparat o masina second hand si nu ati avut timp ca sa o inmatriculati pe numele dumneavoastra? Ar trebui sa faceti o prioritate din asta, pentru ca va expuneti unor riscuri.
Legislatia romaneasca mentioneaza: cand o persoana achizitioneaza o masina de la second hand, va trebui sa o inmatriculeze, in termen de treizeci de zile, pe numele sau. Nu faceti acest lucru, atunci riscati nu doar niste puncte de amenda… Multi soferi amana aceasta inmatriculare pentru ca e un proces greoi si deloc placut. Ea trebuie insa facuta neaparat, altfel veti ajunge intr-o situatie neplacuta.
Procesul de inmatriculare nu este necesar a fi un proces indelung si care sa implice drumuri numeroase la birourile publice aglomerate. Daca aveti grija sa va informati corespunzator in prealabil, puteti face o inmatriculare in doar cateva zile. Sigur, exista si unele variante ceva mai simple, cum ar fi sa apelati la firme private de inmatriculari auto Timisoara ce se ocupa cu tot ce presupune acest proces in locul dumneavoastra. Actele ajung direct acasa la dumneavoastra ori la birou fara sa aveti vreo bataie de cap. In cazul in care, chiar si cu astfel de optiuni asa de simple preferati sa amanati trecerea autoturismului pe numele dumneavoastra, riscati ceva mai mult decat simpla amenda:
- Va dura mai mult sa obtineti despagubiri in situatia unui accident
In situatia in care alt sofer va loveste iar masina nu este inca pe numele dumneavoastra, veti obtine despagubirile cuvenite cu multa intarziere si mai ales cu multe probleme. Pentru a demara procedurile despagubirii RCA, trebuie sa mearga la agentul constatator ori persoana care apare cu numele in carte si in talon, ori o persoana care sa fie imputernicita de proprietar cu o procura luata de la notariat. Rareori se intampla situatia ca aceia care amana inmatricularea masinii sa aiba vreo procura de la proprietarul anterior, asa ca se complica lucrurile, iar despagubirile se vor primi cu intarziere.
- 2. Politia va poate retine talonul
Circuland cu o masina ce nu este inscrisa pe numele dumneavoastra si ati comis o greseala destul de grava (nu aveti actele in regula, aveti modificari neomologate facute la masina) si sunteti oprit de catre politie, agentii va pot retine talonul. Moment in care lucrurile se complica deoarece doar persoana inscrisa in acte poate sa ridice talonul. Ori dumneavoastra, daca aveti procura notariala facuta de proprietarul mentionat in acte.
- Amenda corespunzatoare e de 6-8 puncte, dar se da si ea cu o singura conditie
Amenda in situatia in care circulati cu o masina ce nu este inmatriculata pe numele dumneavoastra dupa termenul de treizeci de zile pe care il aveti la dispozitie pentru inmatriculare este de la 6 la 8 puncte de amenda. Suma este destul de mare, dar daca va ganditi la celelalte neplaceri ce vi le poate provoca o amanare a inmatricularii, amenda pare un fleac conform celor de la www.inmatriculariauto.net.
De altfel, amenda se poate da doar daca trec acele treizeci de zile legale de la cumparare, iar unica modalitate prin care un politist poate verifica acest lucru e daca vanzatorul face mentiunea pe spatele talonului respectiv data si „instrainat catre…”. Amenzile de acest fel sunt insa rare, intrucat sunt multe persoane ce pot sustine ca autovehiculul e al unei rude ori ca o utilizeaza temporar.