Două ingrediente de considerat in ceara de par

Ceara de par a evoluat semnificativ in ultimii ani. Exista o gama extrem de diversificata, iar marii producatori au ales sa si denumeasca produsele in diverse moduri. Pomada pare a fi termenul general acceptat pentru ceea ce se numea odata ceara de par. Dar indiferent ca vorbim de pastele mate, clay sau pomada, produsele pentru par contin ingrediente ce au un rol complementar. Doua dintre acestea au un rol special.

Ceara microcristalina

Primul si cel mai important ingredient este ceara microcristalina. Aceasta este folosita datorita consistentei si rezultatelor foarte bune in stilizarea parului. Desi exista mai multe tipuri, ceara microcristalina folosita, in general, la produsele pentru par este cea cu un punct de topire mai scazut (incepând de la 57 grade Celsius). Aceasta are si un rol de “unificare” a ingredientelor unui produs de stilizare si este compatibila cu o gama larga de uleiuri minerale si vegetale dar si cu unele rasini sintetice si cu majoritatea celor naturale.

Petrolatum

O hidrocarbura derivata din petrol, petrolatumul are un rol important in produsele de stilizare pe baza de ceara intrucât incetineste deshidratarea. În Româania exista pareri pro si contra folosirii petrolatumului in produsele cosmetice si s-a propagat ideea ca acest ingredient ar fi interzis de Uniunea Europeana. Toate aceste discutii sustinute in perioada anilor 2000 au pornit dupa ce piata comuna a avut un surplus de produse derivate din petrol, in special din tarile din Estul continetului. În urma procesului de rafinare ineficient, petrolatumul continea hidrocarburi aromatice policiclice, ce sunt legate de cancer. Pentru a preveni raspândirea acestora, o directiva europeana a interzis petrolatumul ce nu avea un istoric al rafinarii. Astfel, petrolatumul rafinat dupa standarde ce pot fi dovedite nu este interzis. Acesta are o culoare deschisa fata de cel interzis ce are o culoare inchisa spre maronie. Petrolatumul rafinat corespunzator nu este interzis asadar nici in UE nici in Statele Unite.

Ceara de par este un produs cu rezultate foarte bune in stilizarea parului si fabricata la cele mai inalte standarde nu este nociva parului pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *